A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Svjedokinje iz logora Sušica prepoznale Bastaha PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Petak, 29 Kolovoz 2008 22:55

Svjedokinje iz logora Sušica prepoznale Bastaha

Dvije svjedokinje koje je Tužilaštvo BiH pozvalo saslušane su na otvorenoj sjednici, ali uz zabranu otkrivanja njihovih ličnih podataka. Obje su pričale kako su u proljeće 1992. odvedene iz kuća u Vlasenici.
“Moja kuća nalazi se na putu. Po cijeli dan prolazio je jedan auto – 'lada', iz kojega su puštali glasnu muziku i govorili muslimanima da predaju oružje jer neće biti rata. Prepoznala sam taj auto, vlasnik je bio Dragan Bastah”, kazala je prva svjedokinja.

Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha Dragana i Gorana Viškovića da su od aprila do septembra 1992. učestvovali u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, psihičkom i seksualnom zlostavljanju, mučenju i prisilnim nestancima muslimanskih civila s područja Vlasenice.

Po riječima prve svjedokinje, u maju 1992. Bastah je s još jednim mladićem došao u kuću gdje je živjela s porodicom i njenog sina odveo u zatvor “iza zgrade policije u Vlasenici”. Svjedokinja tvrdi da je obilazila sina od sredine maja do početka jula, kada je i sama uhapšena i odvedena u logor Sušica, te da je tokom tog vremena “često viđala Bastaha kako izvodi ljude iz zatvora na prisilne radove”.

“Nakon uhićenja proveli smo jednu noć u Sušici, a sutradan Bastah je došao i odveo 10 muškaraca, a među njima i moga muža, kojeg nikada više nisam vidjela i koji još nije nađen”, prisjetila se svjedokinja. Nakon izlaska iz logora, prema iskazu prve svjedokinje, konvoj je krenuo ka Kladnju i tada je vidjela Bastaha “kako izlazi iz kamiona na putu”.

“Prišla sam mu jer sam znala da je bio kod moga sina i tražila od njega da ga sačuva, ali on mi se samo nasmijao i nije odgovorio. Nikada više nisam sina vidjela”, rekla je prva svjedokinja.

Druga svjedokinja je rekla da poznaje Bastaha otprije rata i da je skupa s prvom svjedokinjom “odvedena u logor Sušica”.

“Kada su došli da nas hapse, ljudi su imali maske preko glave, i maltretirali su nas. Kasnije, u samome logoru, bilo je i maltretiranja i izvođenja žena na silovanje, ali mene nisu nikada izvodili”, kazala je.

U toku unakrsnog ispitivanja optuženi Bastah je kazao da “apsolutno ne poznaje” drugu svjedokinju, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar.
Ažurirano Subota, 30 Kolovoz 2008 23:04