A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Dan Armije Bosne i Hercegovine PDF Ispis E-mail
Autor Kliker.info-Onasa   
Srijeda, 16 Travanj 2008 16:52

"Armija Republike BiH borila se za suverenu državu širom BiH, kako u Bihaću, tako i u Sarajevu, pa je stoga sasvim opravdano da obilježavanju godišnjice predsjedavajući treba prisustvovati ne samo u Sarajevu,..

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića saopštio je danas da je povodom obilježavanja 16. godišnjice formiranja Armije Republike BiH Silajdžić 14. i 15. aprila boravio u Unsko-sanskom kantonu (USK), "o čemu je Press služba Predsjedništva BiH blagovremeno sačinila najavu i u skladu sa procedurom je dostavila svim medijima".       

"Povodom neutemeljenih medijskih navoda, koji su 15. aprila uslijedili za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zbog neprisustvovanja na centralnoj manifestaciji u povodu obilježavanja 16. godišnjice formiranja Armije RBiH, imamo potrebu informisati javnost, posebno pripadnike Armije RBiH da su u najavi navedene sve protokolarne aktivnosti dr Silajdžića u vezi obilježavanja godišnjice Armije RBiH", kaže se u saopštenju. Iste su medijski propraćene, kako u pisanim, tako u elektronskim medijima. O posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH USK ovim povodom i o činjenici da zbog toga neće moći prisustvovati centralnoj manifestaciji, koja se održavala u Sarajevu u kasarni Rajlovac, upoznat je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji je bio ovlašten da u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pozdravi skup i izvijesti o razlozima neprisustvovanja centralnoj svečanosti", navodi se u saopštenju.  Dodaje se da posebno začuđuje reagovanje Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH, s obzirom na to da je Silajdžić 8. aprila zajedno sa predstavnicima ovog udruženja položio cvijeće i učenjem Fatihe odao počast svim šehidima na mezarju Kovači. 

"Armija Republike BiH borila se za suverenu, cjelovitu i nezavisnu državu BiH, patriote ove zemlje ginuli su širom BiH, kako u Bihaću, tako i u Sarajevu, pa je stoga sasvim opravdano da obilježavanju godišnjice predsjedavajući Predsjedništva može i treba prisustvovati ne samo u Sarajevu, već i na svim mjestima gdje se ginulo za slobodu ove naše države”, kaže se u saopštenju. (Kliker.info-Onasa)