A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Identifikacija 7 Zrtava Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Dzevad Bektasevic   
Ponedjeljak, 18 Veljača 2008 07:08

IDENTIFIKACIJA ZRTAVA EKSHUMIRANIH SA PODRUCJA OPCINE VLASENICA

 Cetvrtak, 14.02.2008. godine, dan kad skoro cijeli svijet upotrebljavajuci ljepe I odabrane rijeci ljubavi upucujuci iste voljenim osobama. Ovaj praznik u BIH nisu svi slavili.  Sudbina je htjela da  ovaj dan za 7. porodica koje su bile pozvane od strane ovlastenih osoba koje rade na identifikacijama zrtava ratnih sukoba iz Vlasenice u periodu 1992-95,  bude  ispunjen spoznajom bolne istine.


Naime, porodicama su saopstene istine, da su njihovi najblizi clanovi porodica koji su se nalazili na evidencijama nestalih osoba, pronadjeni i na osnovu komoparacije DNK-a profila izolovanih iz njihove donirane krvi, I izolovanih prifila DNK-a  iz uzoraka kosti uzetih sa ekshumiranih tjela .


Napokon istina, zahvaljujem bogu sto mi je podario zivota I snage I sabura da docekam ovaj tuzni trenutak kada mi je saopsteno da je moj Hamza ubijen. Potajno sam se nadala da to necu dozivjeti, tesko mi je, Bozija je zadnja I mora se postovati. Moj sin Hamza, kojeg su naoruzani vojnici u uniformama JNA,  03.06.1992. zarobili u selu Kusonje, opstina Kalesija, odveli su ga negdje, cula sam da je bio zarobljen u logoru "Susica" u Vlasenici. Vjerovala sam i nadala se da je jos ziv da ce se jednog dana pojaviti, cesto mi dodje na san, tjesi me I govori da mu je dobro da se ne sekiram. Moje djete nije nikom bio kriv, nikog nije uvrijedio, samo je radio mi cuvao ocevo imanje i vidite sta su mu  neljudi uradili. Sad kad sam ovo saznala molit cu Boga, svemoguceg, da mi da jos zivota i snage da docekam, da “neman” od covjeka koja je oduzela zivot mome dobrom Hamzi, priupitam zasto, ti necovjece ubi ga, nisi ga ni poznavao, moj Hamza nije nikad isao u Vlasenicu, nikad nikog nije povrijedio, zasto mu prekide sve njegove snove... Ovo je samo dio rijeci koje je kroz plac izrekla 73-ogodisnja Hrustic Zumara, majka danas identifikovanog Hamze, koji je kao zatocenik logora "Susica" u Vlasenici, zajedno sa jos 36. zatocenika iz logora “Susica” odveden na obliznju lokaciju, strijeljan i pokopan u masovnu grobnicu oznacenu V.SUS, ekshumiran 29.09.2000. godine, te kao NN tjelo sa kojeg je predhodno uzet uzorak kosti radi DNK-a nalaza, sahranjen 28.04.2001. godine u
Memorijalnom centru "Rakita" u Vlasenici.

 

Moj otac kojeg su svi Vlasencani poznavali, I od milja zvali “Muho”, bio je dobar covjek, pomagao je mnogima, volio je ljude. 1992. godine kada su pocela nesretna dogadjana u Sarajevu, zvao me da dodjem kod njega u Vlasenicu, sjecam se njegovih rijeci, “Ovdje je dobro, svi se znaju izmedju, jedni druge postuju I uvazavaju, ovdje nikad nece biti problema“.  Da sam mogao izaci iz Sarajeva, poslusao bi ga, dosao bi u Vlasenicu. Kontaktirali smo dok su telefonske veze funkcionisale, saznao sam da je nekoliko puta privodjen u Stanicu Milicije u Vlasenicu, radi ispitivanja, zadnji put je odveden 01.06.1992. godine I vise se nikad nije pojavio. Od tad mu se  gubi svaki trag. Danas saznajem da je njegovo tjelo exhumirano na podrucju naselja Gradina, opstina Vlasenica, 12.09.2000. godine, nakon obrade I uzimanja potrebnog uzorka za DNK-a analizu, sahranjen kao NN tjelo 28.04.2001. godine u Memorijalnom centru “Rakita” u Vlasenici. Bio sam cesto na tom mezarju, nisam ni slutio da je tjelo mog oca tu sahranjeno. Jedino u ovom trenutku ako se moze reci da je dobro,  da se napokon ova agonija zavrsila, suvise je dugo trajalo, 8 godina od exshumacije tek sad ta podudarnost DNK-a nalaza… U ovom trenutku neznam sta da pitam, tesko mi je, prvo sto pomisnjam sad je da se pronadje i adekvatno kazni ubica mog oca, I to bi mi bila sadisfakcija… Ovu pricu nam je ispricao sin Ekrem koji je danas identifikovao svog oca Galijasevic Muhameda.

 

Nakon okupacije Vlasenice 21.04.1992. godine, bilo je tesko zivjeti u Vlasenici, muza su mi odveli sa radnog mjesta, bio je elektricar, cekala sam njegov povratak, nije se pojavljivao, bilo je raznih prica. Noc 02.06.1992. godine je bila stravicna za Bosnjake Vlasenice, tog dana kasnije sam cula da je poginuo “Kalimero”, I bio je to povod za osvetu. U toku noci pred nasu kucu u kojoj sam bila sa djeverom Abdurahmanom I zaovom Mubinom, culi smo da je stalo auto, kratko nakon toka na vratima su se pojavili naoruzani vojnici sa crnim kapama na glavama, galamili su, psovali I istjerali nas van iz kuce, sudbina je moja da sam se u mraku sklonila a njih dvoje su ugurali u kombi, cini mi se da je bio tamne boje, bilo je pun naroda I odvezli su se prema gradu...

Potresna prica snahe, danas idenifikovanih brata I sestre Dzindo Abdurahmana I Mubine, koji su ekshumirani iz masovne grobnice Ogradice 18.06.2003.godine.

 

I tjelo Hadzic Nusreta, iz Memica, opstina Kalesija je danas identifikovano, Zarobljen je u Memicima, opcina Klalesija, boravio kao zarobljenik u logoru “Susica” u Vlasenici, ubijen 01.06.1992. godine sa jos 36. zarobljenika, pokopan u masovnu grobnicu, a zatim nakon obrade kao NN tjelo sahranjen 28.04.2001. godine u Memorijalnom centru “Rakita” u Vlasenici.

 

Becirovic Behadil je sa svoja dva sina odveden iz porodicne  kuce koja se nalazi u naselju Bregovi u Vlasenici, u logor “Susica” u Vlasenici, starijeg sina su poslali u Cersku, a brat Behadil I mladji sin Senad koji je imao 16. godina ostali su zarobljeni u logoru. I evo vidite sta se desilo, sigurno je u ovoj grobnici I Senad.  Rekao je Halid prilikom potpisivanja zapisnika o identifikaciji I saglasnosti za organizovanje zajednicke sahrane/dzenaze planirane za 22.04.2008. godine u Memorijalnom centru “Rakita” u Vlasenici.


Ovakve poresne price, i pitnja na koja niko od prisutnih nije mogao dati odgovor, pitanja koja trebaju biti postavljena u sudnicama nadleznih sudova, koji ako vidimo su jako spori i neefikasni. Pitanja koja se trebaju pitati pocinioci, medjutim kako Pravda sporo dolazi, pitanje je hoce li starica  Zumra sa 73. godine moci docekati da joj se pruzi prilika da postavi pitanje ubici njenog sina Hamze, malo je vjerovati da ce taj trenutak docekati, ne samo ona nego jos mnoge majke cija je zelja ista.


Ovo je jos jedna prilika da se apeluje na nadlezne sudove da u svom radu pokazu vise volje i profesionalnosti, te budu efikasniji, kako bi pocinioci zlocina pocinjenih zlocina bili pravedeno sankcionisani.

Danas su odrzani sastanci sa 7. porodica, kojom prilikom je potvrdjeno 7. novih identiteta i to:


1. Dzindo (Avdo) Abdurahman - /V.OGR-01/197 B/
2. Dzindo (Avdo) Muniba - /V.OGR-01/126 B/
3. Velic (Beco) Hasan - SAH01 VLA001 (Zmax)
4. Hadzic (Dzemal) Nusret - /V.SUS-3-7/  ( tjelo pod NN oznakom sahranjeno
    28.04.2001. god. u mezarju Rakita u Vlasenici)
5. Galijasevic (Ekrem) Muhamed zv. Muho - /V.GRA-1-2/-  (tjelo pod NN
     oznakom sahranjeno 28.04.2001. god. u mezarju Rakita u Vlasenici)
6. Becirovic (Osmo) Behadil - /V.OGR-01/159 B/
7. Hrustic (Selmo) Hamza - /V.SUS-3-6/ -  (tjelo pod NN oznakom sahranjeno
    28.04.2001. god. u mezarju Rakita u Vlasenici).

Sporost ovog kompleksnog projekta, uslovljena je nizom nerijesenih problema, i dovodi se u pitanje dali ce se dovoljan broj slucajeva  ubijenih zrtava iz Vlasenice identifikovati do predvidjenog datuma sahrane/dzenaze za
22.04.2008. godine. u Memorijalnom centru "Rakita" U Vlasenici.

Do sada porodice identifikovanih osoba koje su se izjasnine da zele izvrsiti zajednicku sahranu/dzenazu 22.04.2008. godine u Memorijalnom centru "Rakita"  Vlasenici su:

1. Turkovic (Nusret) Ismet - /V.BOR-1/14/-
2. Turkovic (Hasid) Sefik - /Z.KAZ-09-018 B/
3. Becirovic (Osmo) Behadil - /V.OGR-01/159 B/
4. Dzindo (Avdo) Abdurahman - /V.OGR-01/197 B/
5. Dzindo (Avdo) Muniba - /V.OGR-01/126 B/ .

Poslije odrzannog sastanka sa  Mr. Tucom dr. Vedom, spec. sudse medicine, koji radi na procesu obrade, reasocijacije i  identifikacije posmrtnih ostataka, konstatovano je da se sledece porodice mogu pozvati radi odrzavanja sastanka i identifikacije zrtava za koje su pristigli pozitivni DNK-a rezultati a  izvrsena je predhodna reasocijacija (sklapanje-kompletiranje tjela)  a to su porodice sledecih zrtava:

1. Alicic (Saban) Ibro - /V.DRC-J-1/

2. Bajramovic (Sevko) Nedzib - /V.OGR-01/263 B/
3. Hajdarevic (otac-Dervis, suprug Emin ) Almasa - /V.OGR-01/224 B/
4. Kustura (Almas) Ramo - /V.OGR-01/206 B / i /V.OGR-01/287 BP/-
5. Talovic (Mustafa) Ensad ili Mirsad -  mec na 2 brata/Z.KAZ -03-005 B/.

Mole se clanovi porodica pomenutih zrtava da se jave na tel. 00387-61-134-894 (Dzevad Bektasevic) radi rezervacije termina za identifikaciju i dobivanja vise informacija o procesu identifikacije i terminu zakazivanja zajednicke sahrane/dzenaze u Memorijalnom centru "Rakita" u Vlasenici za 22.04.2008. godine.

Dzevad Bektasevic

 

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 18 Veljača 2008 10:06