A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Slobodno Kosovo - Kosova E Lire PDF Ispis E-mail
Autor 24sata.info   
Nedjelja, 17 Veljača 2008 08:15
 
24SI - Skupština Kosova proglasila je danas na vanredna svečanoj sjednici nezavisnost Kosova, nakon čega je potpisana Deklaracija o nezavisnosti koja sadrži osnovne principe iz preambule prijedloga novog ustava Kosova - obavezu ostvarivanja plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i poziv Misiji EU-a da dođe na Kosovo, kao i zahtjev da NATO ostane na teritoriji Kosova.

Za deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova izjasnilo se oko 16.00 sati aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba nisu bili prisutni na sjednici.

Natpis "Slobodno Kosovo" u Tirani / ap.org
Natpis "Slobodno Kosovo" u Tirani / ap.org

"Od ovog trenutka Kosovo je nezavisna i suverena država", izjavio je Hashim Thaqi na izvanrednoj sjednici.

"Danas postajemo dio demokratskog svijeta, stvorili smo okruženje za demokratsko Kosovo", kazao je kosovski premijer istakavši da je zadaća Kosova garantovati jednaka prava svim etničkim zajednicama na Kosovu i stvoriti mehanizme da te zajednice mogu imati ravnopravnu poziciju te stvoriti uslove da Kosovo bude država svih njegovih građana, zemlja sa jednakim šansama za sve, uz toleranciju, napredak i solidarnost.

Kosovski premijer, koji je tokom obraćanja kosovskom parlamentu kraći dio govora izrekao i na srpskom jeziku obrativši se tako kosovskim Srbima, kazao je da pred Kosovom stoje i veliki izazovi realizacije zajedničke evropske vizije, razvoja ekonomije i približavanja evropskim integracijama, kao i unapređivanja života svih njegovih građana.

Hashim Thaqi na ulicama Prištine / ap.org
Hashim Thaqi na ulicama Prištine / ap.org

Sjednica će biti nastavljena usvajanjem državnih simbola - grba i zastave. Nova zastava Kosova će imati plavu osnovu sa kartom Kosova bijele boje u sredini, a iznad toga šest zvjezdica iste boje i veličine kao na zastavi EU-a.

Grb Kosova će također imati plavu osnovu sa žutom kartom Kosova iznad koje su također zvjezdice - šest, kao i na zastavi.

(24sata.info)

Ažurirano Nedjelja, 17 Veljača 2008 09:33