A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Update: Bastah i Viskovic PDF Ispis E-mail
Autor Avaz   
Srijeda, 30 Siječanj 2008 16:03
ImageBastahu i Viškoviću pritvor
Sud BiH odredio pritvor Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, a Veljku Bašiću mjere zabrane...
30.01.2008. 14:14

Sud BiH donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti, a Veljku Bašiću, osumnjičenom za isto krivično djelo, mjere zabrane.

Pritvor prema ovom rješenju za Bastaha i Viškovića može trajati do 28. februara, saopćio je Sud BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Bastah, Višković i Bašić kao pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbijednosti (SJB) Vlasenica, od maja 1992. godine do septembra 1992. godine sudjelovali u sistematskom napadu usmjerenom prema bošnjačkim civilima sa područja opštine Vlasenica.

Osumnjičeni su, navodno, sudjelovali u hapšenju, zatvaranju bošnjačkih civila i odvođenju u logor "Sušica".

Bastah je, prema navodima Tužilaštva BiH, početkom juna 1992. godine, zajedno s NN osobom, u blizini logora "Sušica" ubio tri bošnjačka civila.

Višković se tereti da je 12. juna 1992. godine, zajedno s Bastahom, učestvovao u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti, te da je, zajedno s još četiri srpska vojnika, u junu 1992. godine silovao jednu žensku osobu.

Bašić se tereti da je, između ostalog, u svojstvu upravnika logora "Sušica", sudjelovao u progonu bošnjačkog stanovništva, fizičkom zlostavljanju, ubijanju i deportiranju civila, te da je vršio seksualna zlostavljanja i silovanja žena.

On je, navodno, učestvovao u premještanju 700 zatvorenika u logor "Batković" kod Bijeljine i u prisilnom preseljenju oko 1.000 zatočenih žena i djece u Kladanj ili Cersku.

 
ImageTužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora za Predraga Bastaha, Gorana Viškovića i Veljka Bašića...
29.01.2008. 20:35

Njih trojica se sumnjiče za ratni zločin počinjen na području Vlasenice tokom 1992. godine, saopćila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Tužiteljica Sanja Jukić je naglasila da mjera pritvora može biti zamijenjena "drugom mjerom" samo u slučaju Veljka Bašića, s obzirom da on ima 82 godine. Obrazlažući zahtjev za pritvor, Tužilaštvo BiH je navelo da postoje "osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo ratnog zločina", te mogućnost bijega, uticaja na svjedoke i saučesnike, kao i da osumnjičeni predstavljaju "prijetnju za sigurnost građana i imovine".

Jukić je rekla i kako osnovana sumnja da su ova trojica počinili krivično djelo za koje se sumnjiče proizlazi iz iskaza svjedoka saslušanih u istrazi, ali i materijalnih dokaza. Saslušani svjedoci su rekli, tvrdi tužiteljica, da su sva trojica osumnjičenih bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, te da su civile sa tog područja nezakonito hapsili i zatvarali ih u logor "Sušica". Odbrane su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva.

Veljko Čivša, koji zastupa Bastaha, predložio je da njegovom branjeniku umjesto pritvora bude dozvoljeno da položi jamstvo. Čivša je rekao da je Bastah nezaposlen, te bi kao jamstvo založio svoju kuću.

Slavko Ašćerić, branilac Veljka Bašića, naglasio je da njegov branjenik, s obzirom da je bolestan i da ima 82 godine, ne može pobjeći iz zemlje ili uticati na svjedoke, te za njega traži određivanje drugih mjera. Odluku u vezi s određivanjem pritvora sudija za prethodno saslušanje će donijeti naknadno.  Bastah, Višković i Bašić uhapšeni su 28. januara 2008. godine.

 
 
ImageUhapšeni Vjetar, Car i Bašić
Trojka osumnjičena za ratne zločine - Preživjeli Bošnjaci iz logora Sušica 13 godina čekali da zločinci dođu pred lice pravde
29.01.2008. 15:46
U Vlasenici su jučer ujutro pripadnici SIPA-e po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, uhapsili Predraga Bastaha zvanog Car, Gorana Viškovića zvanog Vjetar i Veljka Bašića, sva trojica osumnjičena da su počinili teška krivična djela ratnog zločina.

Rezervni sastav


Bastah i Višković, čije hapšenje preživjeli Vlaseničani očekuju već trinaestu godinu, bili su predratni pripadnici rezervnog sastava policije koji su se početkom rata stavili na raspolaganje lokalnom MUP-u i tzv. kriznom štabu općine Vlasenica.

- Mozgovi zločina sjedili su u zgradi općine i MUP-a, a izvršioci su hodali po gradu i okolnim selima, hapsili i ono što nisu ubili prilikom hapšenja, odvodili su u logor Sušica.  Bastah i Višković koje su svi poznavali kao Car i Vjetar bili su kažnjenička jedinica iz čijih ruku je malo ko mogao pobjeći. Znam da je Car ubio Mejru Šahmaniju i većina onih koje su on i Vjetar odveli iz kuća nisu se vratili živi - ispričao nam je jedan od vlaseničkih Bošnjaka koji je iskusio torture logora Sušica.

Naš izvor tvrdi da je Mane Đurić ratni načelnik MUP-a u Vlasenici u septembru mjesecu  1992.godine pozvao Bastaha da se vrati sa ratišta jer "ima poslova u gradu da završi". On navodi da se radilo o poznatom hapšenju stotinjak vlaseničkih Bošnjaka, uglavnom žena i staraca koji su ostali u ovom gradu i koji su, nakon hapšenja likvidirani.

Udarci mučitelja

Bastaha i Viškovića, preživjeli logoraši iz Sušice pamte kao okrutne policajce koji su se, nakon što bi u logor sproveli uhapšene Bošnjake nad njima iživljavali, nakon čega su mnogi podlegli od zadobijenih udaraca svojih mučitelja. Posebno, ovu dvojicu pamte mnogobrojne silovane vlaseničke djevojke i žene koje i danas nose teške traume od svega šta su preživjele u vrijeme dok su bile zarobljene u jednoj kući u Vlasenici.

U očekivanju suđenja jučer uhapšenih Vlaseničana bit će posebno interesantno čuti šta je u vrijeme izvršenja najtežih ratnih zločina u Vlasenici, radio predratni policajac Veljko Bašić. Iako je bio u penziji Bašić se odmah na početku rata stavio na raspolaganje tzv. kriznom štabu Vlasenice, gdje je raspoređen  u logor Sušica u kome je, navodno, bio zadužen za administrativne poslove.
Ažurirano Srijeda, 30 Siječanj 2008 17:39