A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Uhapseni Bastah i Goran Viskovic PDF Ispis E-mail
Autor SIPA   
Ponedjeljak, 28 Siječanj 2008 03:13

Bastah, Goran Višković i Bašić osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti

 Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Bastah Predraga, Višković Gorana i Bašić Veljka.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Bastah Predraga, roÄ‘enog 18.10.1953. godine u Vlasenici, Višković Gorana, roÄ‘enog 25.11.1954. godine u Vlasenici i Bašić Veljka, roÄ‘enog 03.11.1926. godine u Vlasenici

Navedeni su pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području opštine Vlasenica počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Bastah Predrag, Višković Goran i Bašić Veljko osumnjičeni su da su počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u logoru „Sušica“ u Vlasenici i na širem području opštine Vlasenica.

Osobe koje su lišene slobode tokom dana će biti predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH koji će saslušati osumnjičene, a nakon toga će odlučiti da li će prema Sudu BiH uputili prijedlog o odreÄ‘ivanju pritvora.

____________________________________________

Komnetar:

Jedan prijedlog tužilaštvu...

1. Ako je potrebno svjedoka, javite nam se! Cijela Vlasenica čeka u redu.

2. Prijedlog... tokom odredživanja presude o pritvoru, dodajte još 16 godina tokom kojih se on još uvijek kao ratni zločinac slobodno Vlasenicom šetao, i terorisao preostale muslimane i povratnike!

BASTAH PREDRAG "DRAGAN" zvani "Car"

Dana 22 Decembra 2006, gradjani Vlasenice optuzuju ratnog zlocinca kako slijedi:

BASTAH PREDRAG (DRAGAN) zvani "Car", na osnovu individualne krivicne odgovornosti (clan 7(1) Statuta Tribunala) optuzujen za:

- Ubistvo, mucenje, povrede licnog dostojanstva ukljucujuci silovanje (krsenja zakona i obicaja ratovanja, Clan 3)
- Ucestvovanje u nezakonitom zatocenju i necovjecnom postupanju sa civilima, bosanskim Muslimanima u Logoru "Susica" u Vlasenici
- Necovjecno postupanje (teske povrede Zenevskih konvencija iz 1949., krsenja zakona i obicaja ratovanja, zlocini protiv covjecnosti)
- Progon na politickoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi (zlocini protiv covjecnosti, Clan 5.)

 

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Siječanj 2008 05:09