A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Provala Hackera u Vlasenicku Stranicu PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Utorak, 22 Siječanj 2008 04:11

Dragi sugradjani, citoci, posjetioci, i slusaoci.

zelim vam se licno izvinuti na poteskocama i izgubljenom vremenu pokusavajuci posjetiti ovu nasu Vlasenicku stranicu ili slusati Radio Fenjer u poslednjih 5-6 dana.  

Provala u server Vlasenicke Stranice pocela je u Srijedu 19-og Januara, kad su Hackeri uspjeli da putem Vlasenicke Galerije ubace virus packet i time zaobidju sigurnosne prepreke na nasoj stranici i serveru. Tokom ove provale u nas server ovi kriminalci su nas server iskoristili za njihovu daljnju stetu putem spam emaila i falsifikovanih eBay stranica putem kojih su pokusali da kradu Kreditne Kartice i licne informacije eBay korisnika.

Prva posledica njihove provale u nas server je bilo gasenje naseg interneta, od strane DSL Internet Servis-a zbog zlonamjernih falsifikovanih eBay stranica. Zbog ovih Hackerskih napada internet servis nam je gasen 3 puta. I dok to nije bilo uklonjeno nas server  tako i sve Vlasenicke stranice;

- Vlasenica.info, RadioFenjer.com, IslamskiCentar.com, Kompijuteri.com, TheBabic.com... kao i nase bosanske stranice KrusevDo.com, i nasi bosanski biznisi Dr-Elma.com, USCleaningCompany.com, BerneSoftware.com su bile indirektno pogodjene zbog gasenja internet Servisa.

Virus koji su poturili kao ulazna vrata na stranicu, dok nije bio uklonjen su alarmirala mnoge nase posjetioce. Antivirusi bi prepoznali da je na stranici postoji virus" NetCat", mada posjetiocima nije nista skodilo jer je Virus bio na nasoj stranici.

Prvi val ovih kriminalnih napada su poceo je iz Rumunije. A nakon zatvaranja sigurnosnih rupa na nasem serveru, ova grupa hackera je pocela destruktivna djela deformisajuci stranicu RadioFenjer-a a zatim stranice KrusevDo.com pod zastavom "Crni Sesiri" i porukom: "Uklonite Sigurnost". Grupa koristi sve kompijutere i veze svijeta da napadaju na server sakrivajuci se iza IP adresa zemalja kao: Rumunije, Brazila, Kine, Koreje, Poljske, Spanije, Portugala, Njemacke, Veike Britanije, Amerike (IL, TX, MS), Kanade, Perua, Cile, Paragvaja, UAE...  

I svaki put kad bi se Hackeri daljinsi prikljucili na nas server, Radio Fenjer bih se zbog konflikta Administratora restartovao, izbacujuci sve slusaoce.

Ovo je cisto kriminalno djelo, i kao tako ce biti prebaceno nadleznim organima FBI za internet sigurnost. A sve IP adrese koje polaze iz Amerike bice jos stozije kaznjene.

Mi nastojimo da zastitimo stranicu i server koliko mozemo, ali bitka je uzbrdo. Uz vasu pomoc i razumjevanje da stranica nekad bude nedostupna zbog nasih ciscenja, updejtovanja, i uklanjanja proci cemo i ove prepreke.

A vama se izvinjavamo jos jednom na smetnjama.

Ažurirano Utorak, 22 Siječanj 2008 04:37