A A A
Nedjelja, 27 Studeni 2022
Sramota: Optuznica za Ratni Zlocin PDF Ispis E-mail
Petak, 30 Studeni 2007 17:50

 

Ovo je prosto ismijavanje srpskog stanovnistva na manjku bilo kakvih optuznica; za 3000 ubijenih muslimana, za masovne grobnice, za mucenja u logoru "Susica", za nezakonita pritvaranja i mucenja, za silovanja, za protjerivanje 95% muslimanskog stanovnistva na opstini Vlasenica...

 

 Sramota je da je "1" osoba od 1992-2007 optuzena za sva navedena kriminalna djela i genocid u Vlasenickoj opstini.

___________________________________

Podignuta optužnica protiv Ferida Hodžića i Veiza Bjelića koji se terete za ratne zločine

Tužilac Odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Hodžić (Avde) Ferida (1959.) i Bjelić (Muje) Veiza (1949.) koji se terete za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine i vojske tvz. srpske republike Bosne i Hercegovine na području opštine Vlasenica, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, počinili i pomagali u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja i kao nadređena i odgovorna lica propustili da poduzmu nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju njihovih počinitelja.

Optuženi se, između ostalog, terete da su odgovorni za protivpravno zatvaranje i za zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti koji su držani u zatvoru tzv.“Štala“ na području opštine Vlasenica i tokom zatočenja bili držani u nečovječnim uslovima, premlaćivani i zlostavljani.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., stav 1., tačka c) i e) KZ BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., stav 1., tačka a) i b) KZ BiH u vezi sa članom 180. stav 2. KZ BiH.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, navodi se u saopćenju.

Ažurirano Petak, 30 Studeni 2007 17:55