A A A
Srijeda, 28 Rujan 2022
Nova rezolucija americkog Kongresa o BiH PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Srijeda, 26 Rujan 2007 14:10
 Bosnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu sa sjedistem u Washington DC-u je nedavno iniciralo, te uz pomoc novoosnovanog kongresnog kluba BiH u americkom Kongresu (Congressional Coucus on Bosnia) i njegovog kopredsjedavajuceg kongresmena Christophera Smitha, stavilo u kongresnu proceduru Predstavnickog doma americkog Kongresa novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 679).

Ovom rezolucijom Predstavnicki dom americkog Kongresa iznosi svoj stav o kontinuitetu posljedica genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnog zlocina pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

U ovoj se rezoluciji, izmedju ostalog, poziva na:
- Prethodne usvojene rezolucije americkog Kongresa o genocidu u Srebrenici (H. Res. 199 i S. Res. 134) u kojima se kaze, kako su srpske snage u Bosni i Hercegovini uz pomoc vlasti Srbije i Crne Gore izvrsile genocid i agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovnistvo.

- Presude Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju, kojima su mnogobrojni srpski politicki i vojni zvanicnici optuzeni za ratni zlocin i zlocin genocida pocinjen nad nesrpskim stanovnistvom Bosne i Hercegovine.

- Presudu Medjunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine, kojom su institucije entiteta Republike Srpske, posebno njene vojske i policije, optuzene za pocinjen genocid u Srebrenici, a Srbija za krsenje konvencije o genocidu, nesprijecavanjem genocida i nekaznjavanjem njegovih pocinioca.

- Rezoluciju Parlamentarne skupstine Vijeca Europe o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini kojom se poziva na sustinsku reformu dejtonskog ustava, s posebnim naglaskom na eliminisanje entitetskog mehanizma glasanja.

U ovoj rezoluciji americki Kongres, izmedju ostalog, konstatuje:

- Kako se pripremom i podrskom agresije i genocida od strane Jugoslovenske Narodne Armije, Ministarstva unutrasnjih poslova, Vojske Repubublike Srpske, Policije Republike Srpske i drugih vojnih i paravojnih snaga pod srpskom kontrolom nastojalo pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem i protjerivanjem unistiti jedinstvena multietnicka kultura Bosne i Hercegovine tkana hiljadugodisnjom tolerancijom, uvazavanjem, uzajamnim povjerenjem i dostojanstvenim suzivotom.

- Kako su Srebrenica i ostala podrucja istocne Bosne, odakle su zrtve pocinjenog genocida, i dalje pod nadleznoscu entiteta Republika Srpska i njenih institucija a posebno Policije Republike Srpske koja je pocinila genocid.

- Kako je Ministarstvo unutrasnjih poslova, odnosno Policija Republike Srpske, propustila dostaviti podatke o nekoliko stotina pojedinaca, rasporedjenih u Srebrenicu u julu 1995. godine, pod direktnom ili indirektnom komandom vlasti Republike Srpske.

- Kako su sve zemlje obavezne ne prihvatiti ozakonjenje stanja nastalog agresijom i genocidom, te kako su obavezne suradjivati u primjeni mjera sacinjenih u svrhu prevazilazenja posljedica ovakvog zlocina.

- Kako je okvirni mirovni sporazum, Dayton Pace Accords, zaustavio agresiju, genocid, ratni zlocin i zlocin protiv covjecnosti ali nije postigao cilj ponistenja posljedica ovih zlocina. Nadalje, okvirni mirovni sporazum nije takodje osigurao odrziv povratak izbjeglica i raseljenih lica njihovim domovima, a sto je zagarantovano Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri cemu je Ustav Bosne i Hercegovne (Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma) evoluirao u etno-teritorijalni sporazum koji sada institucionalizira rezultate genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnih zlocina pocinjenih u Bosni i Hercegovini.

- Kako je u ovom ustavu najveca prijetnja etno-teritorijalne podjele njen mehanizam entitetskog glasanja, koji omogucuje malom broju poslanika iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a koji sacinjava manje od jedne cetvrtine parlamenta, blokadu bilo kojeg predlozenog zakona ili odluke. Mehanizam entitetskog glasanja je koristen za blokadu donosenja vaznih zakona na drzavnom nivou, ukljucujuci i predlozene promjene Zakona o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine.

- Kako entitet Republika Srpska, izmedju ostalog, ne pokazuje nikakvu volju da prihvati reformske promjene unutar Bosne i Hercegovine a koje su u skladu sa zahtjevima Europske Unije.

- Kako etnicki ekskluzivitet entiteta Republika Srpska djelotvorno obeshrabruje i sprijecava povratak nesrpskog stanovnistva u ovaj entnicki ociscen dio Bosne i Hercegovine.

Ovom rezolucijom americki Kongres, izmedju ostalog, zakljucuje da:

- Bosna i Hercegovina treba zapoceti proces usvajanja novog gradjanskog ustava koji u potpunosti eliminise etno-teritorijalno uredjenje koje odrazava i institucionalizira rezultate genocida, ratnog zlocina i zlocina protiv covjecnosti pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

- Novi ustav mora restruktuirati etno-teritorijalnu organizaciju i uredjenje Bosne i Hercegovine i eliminisati njenu podjelu u entitete i kantone u cilju stvaranja cjelovitog i jedinstvenog ekonomskog prostora.

- Srebrenica i ostali dijelovi istocne Bosne moraju biti stavljeni pod nadzor institucija Bosne i Hercegovine kako bi se izbjegla legalizacija stanja nastalog genocidom.

- Reforma policije u Bosni i Hercegovini mora osigurati jedinstvenu policijsku strukturu, zamjenjujuci entitetske policijske snage sa jedinstvenim policijskim snagama na drzavnom nivou a posebno mora eliminisati policiju eniteta Republike Srpske, koja je identifikovana od strane Medjunarodnog suda pravde kao jedna od institucija Republike Srpske koja je ucestvovala u izvrsenju genocida.

- Entitet Republika Srpska ne moze postojati pod sadasnjim imenom koje predstavlja etnicki iskljucivu politicku filozofiju njenih utemeljitelja ovjekovjecujuci posljedice genocida i etnickog ciscenja.

- Srbija mora odmah ispostovati svoje zakonske obaveze prema Bosni i Hercegovini proizasle iz Konvencije o sprijecavanju i kaznjavanju zlocina genocida i presude Medjunarodnog suda pravde, time sto ce bez odlaganja uhapsiti i izruciti sve osumnjicene osobe za ucesce u genocidu, ukljucujuci Radovana Karadzica i Ratka Mladica, a sto je i od posebnog nacionalnog interesa Sjedinjenih Americkih Drzava.

- Sjedinjene Americke Drzave potvrdjuju snaznu podrsku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine i podupiru transformaciju Bosne i Hercegovine u drzavu sa vladinim institucijama koje su uskladjene sa zahtjevima za clanstvo u Europskoj Uniji i NATO-u.

- Predstavnicki dom americkog Kongresa trazi od administracije Sjedinjenih americkih Drzava hitno refokusiranje i usmjeravanje diplomatskih napora cime bi se postigli zahtjevi ove rezolucije, a u namjeri ostvarivanja konacnog cilja, djelotvornog ponistenja posljedica genocida u Bosni i Hercegovini i stvaranje moderne, funkcionalne, samoodrzive i u potpunosti demokratske drzave.

Stoga, Bosnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu poziva Bosance i Hercegovce i sve prijatelje Bosne i Hercegovine koji zive na teritoriju Sjedinjenih Americkih Drzava, da podrze ovu rezoluciju tako sto ce kontaktirati svoje kongresmene u americkom Kongresu i traziti od njih da postanu ko-sponzori rezolucije, H. Res. 679.
*****************************************************************************************************************
O nama
Bosnjacko-americko Savjetodavno vijece za Bosnu i Hercegovinu je nevladina, nestranacka i neprofitna organizacija posvecena zastupanju interesa americkih drzavljana bosansko-hercegovackog porijekla koji zive u Sjedinjenim Americkim Drzavama, promovisuci mir i ekonomski razvoj na Balkanu, njegujuci demokratska dostignuca, zalazuci se za postivanje ljudskih prava te podsticuci obrazovne i razvojne programe u Bosni i Hercegovini.

Cilj Vijeca je da kao politicki i obrazovni glas pomogne Amerikancima bosansko-hercegovackog porijekla pri razumjevanju kulturnog, ekonomskog, pravnog, politickog i drustvenog sistema Sjedinjenih Americkih Drzava.

Misija Vijeca je da, asistiranjem vanjskoj politici Sjedinjenih Americkih Drzava pri njenom angazmanu na Balkanu, Bosna i Hercegovina i njeni gradjani nikad vise ne budu zrtve agresije i genocida.
* * *
Sjediste organicacije je u Washington DC-u na adresi:
815 Connecticut Avenue NW, Suite 200
Washington, DC 20006
Telefon: 202-291-7080
Vise informacija o nama mozete naci ako posjetite nas website www.baacbh.org