A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Tuca pred Kladionicom PDF Ispis E-mail
Autor Damir   
Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2007 13:09

 TUČA BOŠNJAKA I SRBA U VLASENICI, POVRIJEĐEN I ZAMJENIK KOMANDIRA POLICIJE
Danas ce biti i demant u novinama Dnevnog avaza

Absurdno je sto pisu srpske novine a ostali izvori koji se opozivaju na to da je navodno napadnuta Policiska uprava Vlasenica. Prije svega Policija se nebi trebala bojati sake muslimana povratnika 
a da ne govorimo razloge sta bi postigli tim napadom. Da nije slucajno al-qaida ili mozda neka terosristicka organizacija poput Obraz koju ima radiklana srpska stranka pitam se? Ili je pa mozda vec poznata repriza filma o to boze Zelenim beretkama! Znaju to oni a znamo to i mi!

Suludo je to da u gradu kome si rodjen imas i pravo da zivis budes gradjanin drugog reda, uskracen od prava za sopstven zivot i sigurnost
Ponekad se zapitam i utjesim se, dobro je da sam ziv.
Naime... momci su izasli u carsiju,  vracajuci se autu kojeg su parkirali preko puta kladionice. Grupa takozvanih mladica srpske nacionalnosti su ih provocirali rijecima: "Sta je balije hodite vamo da vas nabijemo na munaru!"
Kao i popratne uvredljive rijeci vezano za bogomolju muslimansku tek sagradjenu prije nekoliko dana, koja je navodno trn u oku takvom civilizovanom narodu. Odjedanput su pocele da lete i flase u pravcu Bosnjaka. Gde je i iskalirao incident gde se tuklo cak i stolicama.
Epilog toga je bio da Bosnjak Baki Patkovic zadobio ozlijedu... saraficiger u obraz.

Uputivsi se Dom zdravlja Vlasenica su bili odbijeni rijecima: "... idite u Zvornik ili u Federaciju (Kladanj)."
Nepojmljivo, ali istinito sramite se...

Nakon boravka u Kladnju ukazane medicinske pomoci dobili su savjet da podnesu krivicnu prijavu. Uputili su se automobilom u Vlasenicu vec su na ulazu u Vlasenicu primjetili parkirana vozila i momke koji su telefonirali mobilnim i gledali kada su pored njih prosli, i koji su uzurbano sjeli u dva auta i krenuli za njima Oni su odmah nakon toga skrenuli prema policiskoj stanici. Stigli su do PU Vlasenica tu je vec bila manja grupa momaka Bosnjaka 6 momcica koji su culi za incident i dosli da vide sta se desilo, neznajuci da su oni bili u Kladnju. Na obroncima oko PU oko poste i Rakite se okopilo mnosto momaka kao i starih ljudi ca oko 100 koji su skandirali Balije Balije gadjajuci ih kamenjem i palicima koje je kasnije Policija RS prepisala njima kao orudje da se naslilno zauzme PU Vlasenica.


Znaci odnos je bio 11 prema 100 fer nema sta! Od silnog kamenovanja su 3 momka potrcala prema PU govorisi im da rade svoj posao ali na stepenistu ih je policija blokirala nepoznatih razloga (ali svima nama je to vec poznato zbog cega) iako opozivajuci se na zastitu licne sigurnosti su im uskracivali zastitu cuvajuci vlasititi posao. Jedan od policajaca je dobio naredbu: "... ako mislis da ostanes policajac, udaraj!"
Fazit sada u Vlasenici kada vas neko napadne pustite da vas udara ali ni u kom slucaju nemojte da se zalite jer ce te dobiti duplo
Ostalo je sve suvisno......Nazalost
_________________
Damir

U pozadini incidenta koji se u subotu uveče dogodio u centru Vlasenice, u kojem je sudjelovalo oko dvadeset mladića srpske i bošnjačke nacionalnosti i povrijeđeno pet policajaca, je međunacionalna netrpeljivost, kažu poznanici aktera tuče. Policijskoj stanici Vlasenica niko nije htio da komentariše subotnji incident, navodeći da nisu ovlašteni za to, a glasnogovornik CJB Bijeljina Dragomir Perić kratko je prokomentarisao da je u toku istraga protiv više od 20 osoba.

Do sukoba desetak osoba, koje su policiji odranije poznate po narušavanju javnog reda i mira, najprije je oko 22 sata došlo ispred sportske kladionice "Euro", a dva sata kasnije, sukobljene strane, u znatno većem broju, susrele su se ispred Policijske stanice Vlasenica. Međutim, pet povrijeđenih policajaca je stalo između dvije "vatre", kako bi spriječili eskalaciju sukoba, što su, uspjeli nakon što su im u pomoć stigli policajci koji nisu bili na dužnosti."Niko nije uhapšen, a nakon što saslušamo sve učesnike, izvještaj će biti poslat Tužilaštvu Istočno Sarajevo", istakao je Perić.

Jedan od svjedoka, koji je želio ostati anoniman, naveo je da su ispred kladionice "Euro" sjedjeli Miljan Milić, Dragan Stevanović, Dalibor Vasiljević zvani Tamić i Nebojša Azimković zvani Buco, a da su četiri Bošnjaka, među kojima Dino Hidić, dok ostalima ne zna identitet, automobil parkirali u blizini kladionice. Između sebe su dobacili samo nekoliko riječi, što je bilo dovoljno za početak fizičkog obračuna."Bošnjaci su u autu imali pušku", rekli su mladići koje smo juče zatekli u kladionici "Euro".Ubrzo su došla još tri Bošnjaka, među kojima izvjesni Mešković, koji su pokušavali umiriti svoje prijatelje. Umiješala su se dva policajca, koja su bila u patroli. Neko od njih je policjaca Radovana Bojanića udario u lakat, a ubrzo je kolegama pritrčao i policajac u civilu, te su uspjeli razvaditi mladiće Oko, dva sata kasnije, dvije grupe bošnjačkih mladića iz vlaseničkih sela Piskavica, Mršići i Begići i srpskih mladića, koji žive u centru Vlasenice, su krenule jedna na drugu i susreli su se ispred Policijske stanice Vlasenica.

"Grupa Srba je dolazila odozgo, a Bošnjaci putem odozdo. Bošnjaci su bili naoružani palicama i izoštrenim šinama, koje su kasnije oduzete. Oni su pokušali pobjeći, ali su uhapšeni u blizini autobusne stanice", ispričao je jedan od sagovornika.Prilikom intervencije i sprečavanja tuče ispred policijske stanice povrijeđeni su zamjenik komandira PS Vlasenica Muharem Ferhatović, te policajci Esmir Saračević, Versudin Muškić, Radovan Bojanić i Rašid Zekić.

O kakvim povredama se radi, u Policijskoj stanici nismo mogli saznati. Susreli smo Ferhatovića, koji je šepao, ali nije želio komentarisati ozljede.U Vlasenici niko nije bio raspoložen za komentarisanje sukoba bošnjačkih i srpskih mladića. No, kažu, da je međunacionalni odnos napet, te da je dovoljna iskra da izazove incident.

(Kliker.info-NN) 

_______________________________________________ 

 VLASENICA, 26.augusta (FENA) - Zamjenik komandira Policijske stanice Vlasenica Muharem Ferhatović i još trojica policajaca sinoć su lakše povrijeđeni kada je grupa Bošnjaka napala policijsku stanicu u tom gradu.

Napadu je prethodio sukob više osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ispred lokalne kladionice u Vlasenici, a u općoj tuči, također, je povrijeđeno nekoliko osoba, javio je Radio RS-a.

Portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Dragomir Perić kazao je da je nekoliko minuta prije ponoći, ispred sportske kladionice "Euro jedan" , došlo do narušavanja javnog reda i mira, nakon tuče više osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji su bili u vidno pijanom stanju.

Očevidci kažu da je do sukoba došlo nakon što je B.P., prolazeći vozilom pored ove kladionice, kroz otvoren prozor uputio psovku posjetiocima kladionice, što je izazvalo reakciju prisutnih u kojoj je B.P. izvukao "deblji kraj".

Potom je B.P. otišao po pomoć koja je brzo pristigla iz vlaseničkog naselja Piskavice, pa čak i iz Kladnja, javio je Radio RS-a.
Oko dvadesetak Bošnjaka je zatim sa bezbol palicama i drugim predmetima došlo pred Policijsku stanicu i napalo policajce, koji su pokušali da ih spriječe da uđu u prostorije. Ispred Policijske stanice, pola sata iza ponoći, ova grupa je napala zamjenika komandira policije Vlasenica Muharema Ferhatovića, koji ih je želio spriječiti da uđu u policiju.

"Tom prilikom policija je upotrijebila sredstva prinude i lišila slobode tri osobe i oduzela više raznih predmeta, između ostalog, bezbol palice", kazao je portparol CJB Bijeljina Dragomir Perić. Prilikom okupljanja većeg broja osoba bošnjačke nacionalnosti, došlo je i do većeg broja okupljanja Srba, ali do sukoba između njih nije došlo.

Nakon intervencije policije učesnici u tuči su se razišli, a o ovom slučaju bit će podnesen izvještaj protiv onih osoba koje su narušavale javni red i mir.
(Fena) ef
Ažurirano Petak, 31 Kolovoz 2007 19:16