A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Evrovizija - Cetnicki Simboli PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Utorak, 15 Svibanj 2007 16:37
SlikaNeposredno nakon što je Bosna i Hercegovina dodjelila punih 12 poena srbijanskoj ekipi na čelu sa Marijom Šerifović u sinoćnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrovizije 2007, ista je pravo u kameru objema rukama digla tri prsta: ozloglašeni nacionalistički simbol korišten od strane agresorske četničke vojske u ratu u BiH uzvikujući Srbija, Srbija...

Svjetski mediji danas prenose ovaj događaj kao svojevrstan skandal i izražavaju čuđenje i iznenađenje da mladi ljudi, članovi jedne kulturne delegacije izražavaju nacionalizam i direktnu provokaciju prema žrtvama teškog rata putem jednog muzičkog događaja koji prati 200 miliona gledalaca širom Evrope.

Švedski Expressen konstatuje da je najmanje 100.000 švedskih građana porijeklom iz BiH uvrijeđeno ovim činom, a poznavaoci Balkana koje list konsultuje navode kako je ovaj simbol počeo biti masovno korišten 1987 upravo dolaskom Miloševića na vlast.

Slika
Srpski nacionalistički znak korišten u agresiji na BiH

Činjenica da je Marija Šerifović učinila ovaj neukusni gest baš nakon dodjele punih 12 poena od Bosne i Hercegovine, a ne nakon poena bilo koje druge zemlje, upućuje na to da ovo nije urađeno slučajno i nerazmišljajući, u zanosu emocija, već upravo tendenciozno i s namjerom da se pošalje svojevrsna poruka.

Slika
Marija Šerifović nacionalističkim simbolom zahvaljuje BiH na 12 poena

Slika
Ni ostali članovi Srbijanske delegacije nisu se libili provokacija

 "Ova pobjeda je za Kragujevac, Beograd i novu Srbiju" - povikala je Marija nakon sinoćnje pobjede. Ostaje nejasno o kakvoj "novoj Srbiji" govori dok svojim ponašanjem podstiče najgoru vrstu nacionalizma i otvara duboke rane prošlosti.

Ažurirano Utorak, 15 Svibanj 2007 16:39