A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Dostojanstveni ispracaj za 42. zrtve PDF Ispis E-mail
Autor Dzevad Bektasevic   
Ponedjeljak, 23 Travanj 2007 13:33
 Subota, 21-og aprila 2007. godine, bit ce zabiljezen u blizoj povjesti Vlasenice. Prve jutarnje zrake Bosanskog sunca obasjale su spremljene i izlozene tabute identifikovanih zrtava iz Vlasenice. Tabut do tabuta, sa naslonjenim baslucima na kojim su biti ispisani identiteti zrtava koje su lezale na tabutima. Komemotrativni Centar u Tuzli to jutro je bio ispunjen bolom porodica i prijatelja koji su dosli ispratiti ubijene Vlasencane na poslednji odlazak-povratak u svoj voljeni grad. Sudbina je htjela da to bude identican datum od prije 15.godina kada je pocela realizacija ideja proizvedenih u glavama bolesnih umova. Jedan od rezultata te ideje je i subotnji prizor izlozenih tabuta na platou Komemorativnog centra u Tuzli. Nakon oprostajnog govora gosp. Seada Jamakosmanovica, poslanika u parlamentarnoj skupstini BH, ef. Jusic je na vjerski nacin se oprostio od zrtava od ovog grada. Prizori utovara tabuta sa tjelima u transpotrno vozilo, se ne mogu opisati, jecaji uzdrzljivi a ipak cujni, suze skrivene a suzne oci, rjeci tihe a cujne: to je moj..., to je moja, ... svaki uzdisaj, svaka rijec imala je svoju tezinu.

Stroju ljudi, kroz koji su prolazili tabuti jedan za drugim, sa tjelima identifikovanih Vlasenickih zrtava dodavani sa ruke na ruku, prijatelja, komsije, poznanika, rodjaka, neznanca. Nakon utovara, transportno vozilo, osigurano Policiskom pratnjom krece se pravcem Tuzla-Zivinice-Kladanj-Vlasenica.U mjestu Luke Opstina Vlasenica osiguranje preuzimaju pripadnici Policije RS. Ulazak u Vlasenicu, osiguranje putne komunikacije, rjeka vozila i ljudi, kretala se prema mezarju Rakita. Po dolasku ponovo se formirao stroj, tabuti sa tjelima su spustani na Vlasenicku zemlju. Cuo sam kad je Mirsada Hajdarevic rekla, "Kada sam dotakla tabute svojih, kroz tjelo sam osjetila neku energiju, kao da sam dobila dodatnu snagu da budem jos jakaca i dostojanstvenija, kao da sam cula rjeci moras ti sad pokazati snagu koju posjedujes, ...svo vrijeme dzenaze me to drzalo, izdrzala sam, cak sam pokusala i tjesiti druge". Na Mezarju je bilo prisutno izmedju 3500 do 4000 osoba, medju kojima su prili prisutni visoki zvanicnici Vjerskog i Politickog zivota BIH. Dzenaza i koomemoracija je protekla dostojanstveno bez i jednog incindenta bilo koje vrste. Vremenske prilike su bile naklonjene. Poruka ove dzenaze se na svakom kontaktu mogla nagovjesti a sadrzavla je poruku: " Istinu prihvatamo ma kakva ona bila ali imamo pravo na pravdu i neophodno je trebamo".
Termin sledece sahrane/dzenaze ovise o pristizanju novih i neophodnih DNK-a rezultata, potrebnih za identifikaciju zrtava. O svim novim pristiglim rezultatima i aktivnostima na procesu identifikacija javnost ce biti blagovremeno obavjestena.

Cjeli tok Sahrane/Dzenaze snimljen je nakon montoranja bit ce predstavljen na DVD-u koji ce se moci poruciti i kupiti kontaktom na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili tel. 00387 61 73 85 82 /Dzevad Bektasevic/.

U Vlasenici 21. aprila 2007 godine
Dzevad Bektasevic
Ažurirano Ponedjeljak, 23 Travanj 2007 13:54