A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Klanjana dženaza za još 42 žrtve PDF Ispis E-mail
Autor Avaz   
Nedjelja, 22 Travanj 2007 06:24
 Vidite da su nam ubili cijelu familiju, skoro da nema muška da tabute u mezar spusti, kroz suze su nam ispričale sestre Mirsada i Dika Hajradrević

Na gradskom mezarju u Vlasenici jučer je, u prisustvu više hiljada građana Vlasenice i drugih mjesta Podrinja, klanjana dženaza i obavljen ukop još42 bošnjačke žrtve ubijene u ovom gradu početkom rata 1992. godine.

Ubijene porodice
Istinu o namjeri uništenja bošnjačkih korijena u ovom bosanskom gradiću jučer su najbolje svjedočila imena žrtava ispisana na drvenim nišanima, na kojima je osim godina rođenja i smrti neumoljivo dominirao podatak o nestanku kompletnih vlaseničkih porodica.
- Uz majku Havu, ukopavamo braću Murata, Safeta i Senada. Murat je odveden u logor Sušica i tamo ubijen, a ostali su pobijeni na Debelom Brdu 30. oktobra 1992., kada smo se pokušali probiti iz Cerske prema Tuzli. Još tragamo za tijelima sestre Suade, dvije snahe i dvoipogodišnjeg bratića Omera.
Evo i tabuta našeg amidže Habiba... Vidite da su nam ubili cijelu familiju, skoro da nema muška da tabute u mezar spusti - kroz suze su nam ispričale sestre Mirsada i Dika Hajradrević, koje su uz sestru Ifetu jučer ispraćale svoje najmilije.
Pored Senada Hajdarevića, koji u trenutku smrti nije imao ni 17 godine, jučer je ukopanjoš jedan sedamnaestogodišnjak, Fikret Dervišević iz Cerske.

- Radio sam prije rata u Švicarskoj. Sjećam se, bio je 19. mart 1992., vraćao sam se od kuće u Švicarsku, a nisam ni slutio da bi mogao biti rat i da bi neko mogao ubijati djecu. Tog sam dana posljednji put vidio svog Fikreta. Ubiše mi dijete na pravdi Boga, a šta je on mogao biti nekome kriv - poluglasom je izgovorio zagledan u sinovljev tabut Ismet Dervišević, koji je sa suprugom na dženazu sinu doputovao iz SAD, gdje trenutno živi.


Zločinci su ubijali cijele porodice (Foto: A. Bajrić Blicko)

Na gradskom mezarju u Vlasenici jučer je, u prisustvu više hiljada građana Vlasenice i drugih mjesta Podrinja, klanjana dženaza i obavljen ukop još42 bošnjačke žrtve ubijene u ovom gradu početkom rata 1992. godine.

Najveći broj

U Vlasenici su jučer ukopani i Ajka Tihić i njena dva brata, Beaz i Fahrudin. Mujo Smajlović i njegovi sinovi Alija i Hazim. Almasa Dautović i brat joj Rešid, dok tijelo njenog brata Muhidina još se traga.
Najveći broj i jučer ukopanih žrtava ekshumiran je iz masovne grobnice Ogradice u selu Klještani pored Vlasenice. Prvi put se jučer na dženazi ubijenim vlaseničkim Bošnjacima pojavilo i nekoliko lokalnih Srba.
A. HADŽIĆ

Tri hiljade nestalih


- Skoro tri hiljade vlaseničkih Bošnjaka vode se kao nestali. Većina i ovih koje ukopavamo ubijeni su ispred svojih kuća u samom gradu, kupljeni po ulicama i odvođeni u logor Sušica, gdje su umirali u najtežim mukama.
Jedan broj stradao je u pokušaju proboja prema Tuzli. Nažalost, samo jedna osoba, od tolikog broja onih koji su učestvovali u ubistvu ovih ljudi, odgovarala je pred Haškim tribunalom - kazao nam je Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja nestalih građana Vlasenice.

Dženazu predvodio Nezim ef. Halilović

Dženaza-namaz vlaseničkim žrtvama, uz prisustvo izaslanika reisu-l-uleme IZBiH Ismaila ef. Smailovića, muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića, velikog broja imama iz cijelog Podrinja, potpredsjednika RS Adila Osmanovića, ministra za boračka pitanja FBiH Zahida Crnkića, poslanika u Parlamentu BiH i FBiH, predstavnika boračkih organizacija, političkih partija i mnogih drugih, predvodio je Nezim ef. Halilović Muderis.
AVAZ


Ažurirano Nedjelja, 22 Travanj 2007 16:09