A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Nastavljen proces identificiranja PDF Ispis E-mail
Subota, 14 Travanj 2007 13:39
U propteklim danima nastavljen je poces identificiranja zrtava iz Vlasenice, ciji posmtrni ostaci su ekshumirani iz masovih grobnica sa podrucja opcine Vlasenica, u kojim su skrivane istine o neljudskim poduhvatima "ljudskih umova", koji su pokusali unistiti ljudska bica koja su zivjela u istim okolnostima i istim uslovima a posjedovala su drugacija imena i imali su razlicita misljenja koja su se temeljila na tome da ako drugom ne mislis zlo , i taj "drugi" ne misli tebi zlo. Svjedoci smo da je ta teorija pogazena. Oduzimano je osnovno pravo na zivot, bez povoda, starim, nemocnim, bolesnim, djeci, na ulici, avliji, pragu, sobi, krevetu i gdje jos sve. Nakon krvavog pohoda, ne postoje zabiljezeni dokumenti pravosudnih i istraznih organa predstavnika vlasti tog vremena o ovom dogadjaju. Zatocenici logora "Susica"su pokupili tjela, ulice su oprane  smrkovima vode, tjela su odvezena na lokaciju masovnih grobnica koje su prilikom ekshumacije imale sekundarni karakter. Neprimjereni umovi ljudskom rodu, su pokusali skriti istine o ubistvima pa su uznemiravali prvobitna mjesta pokopa i prevozili tjela na druge lokacije, cime su usloznili i poskupili proces dentifikacije. Istina je spora i ima svoju cjenu.
 
Uproteklim danima identitet su dobile sledece zrtve:
1.  Alihodzic (Abdulah) Mustafa,
2.  Buric (Sacir) Semsudin,
3.  Jahic (Aljo) Meho,
4.  Salihovic (Fadil) Fahro,
5.  Salihovic (Smajo) Fadil,
7.  Hodzic (Osman) Osmo,
8.  Smajlovic (Rasim) Mujo,
9.  Smajlovic (Mujo) Alija,
10. Smajlovic (Mujo) Hazim,
11. Zukic (Avdo) Salih,
12. Zukic (Salih) Avdo.
13. Topcic (Abdurahman) Seid.
Medju identificiranim osobama se nalaze nasi sugradjani ubijani  na kucnim pragovima u noci 13.09.1992. godine,zatocenici logora "Susica" koji su ubijani na raznim lokacijama i mjestani naselja Drum koji su prvobitno bili pokopani u masovnoj grobnici u mezarju Rakita.
 

 
Clanovi pordica nakon potpisivanja zapisnika o identificiranju su se izjasnili da identificirane posmertne ostatke svojih clanove zele pokopati na mezerju Rakita, opstina Vlasenica, dana 21.04.2007. godine, osim porodice Buric Semsudina, koja se izjasnila da posmrtne ostatke zele pokopati u sadasnjem mjestu boravka, na podrucju opcine Kalesija.
 

 
U  narednim danima proces se nastavlja, identitet novih zrtava ce biti blagovremeno objavljen, kako bi prijatelji, poznanici,komsije zajedno sa clanovima poroica mogli prisustvovati sahrani/dzenazi zakazanoj za
21. april 2007. godine u mezarju Rakita, opstina Vlasenica.
 

 
 

 
Dzevad Bektasevic
Ažurirano Subota, 14 Travanj 2007 14:26