A A A
Nedjelja, 17 Listopad 2021
Ratne Price PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Srijeda, 28 Veljača 2007 13:00
Vlasenicke patriote

Nisu to bili zli ljudi.Negdje sam procitao da je patriotizam vrlina zlih ljudi. Ne slazem se.
Razocarani postupcima svojih do jucerasnjih,komsija,"prijatelja",skolskih drugova itd.odlucili su se na borbu,a ne za zapad ili neku drugu destinaciju.

Od boraca u tenama,izrasla je kasnije Velika Armija.Armija kojoj su se svi divili,a i pitali kako uspijeva opstati pored toliko neprijatelja,nase nam jedine domovine.

Prvi koji je preselio na ahiret je Music Nijaz.Bila je to prva akcija Vlasenicke cete,prva legendarna bitka za oslobodjenje Kalesije,na Bjeljevcu.Nakon bitke vracali smo se u kasarnu.Cetnici sa brda Vis su nas zestoko granatirali,jedna od tih granata je bila kobna za Nijaza Musica.
Dzenaza je klanjana u Tojsicima,gdje mu je i mezar.

Redale su se tako akcije,a nasa ceta je prerasla u jedinicu koju su svi respektovali.Komanda nam je davala najteze zadatke.

U akciji na Pozarnici,poginulo je pet nasih boraca.Halalite sto ne mogu da se sjetim svih imena.Vi koji se sjecate,dopunite me.Bila je to zestoka borba.Cetnici sa pragom su nam zadali mnogo muka.
Poginuli su Bajramovic Mensur,Duric Dino,Mulje i .........?
U to vrijeme nas je pratio nakav baksuzluk,ko god bi od boraca pocastio cigarom poginuo bi.Tako i nas Menso.Obrijao se na celavo.Ispred samih cetnickih rovova,zaustavio nas je i rekao"Da zapalimo",iz dzepa je izvadio kutiju plavog Besta i ponudio nas cigarom.U ocima mu se vidjela smrt.Mi borci smo znali kad pogledamo nekog u lice da ce poginuti.Bilo je to 31.maja 1992.god.
Dzenaza je klanjana u Tuzli na mezarju Boric.

Ponovo smo napadali na Pozarnicu.Imali smo velikih problema sa minama,kada smo ih poskidali,napali smo.Cetnik je iz nekog protiv oklopnog oruzja pogodio veliku bukvu.Padali su geleri i grane po nama. Jedan geler je pogodio Kerima Berbica.Prisli smo mu da ga previjemo a on je vikao."Braco ne ostavljajte me"dozivao je jarana Medu.Stajali smo pored njega a on je i dalje vikao,nije nas vidio.Nismo ga ostavili.Jos mi odzvanjaju njegove rijeci u usima. Preselio je na Ahiret u bolnici Gradina u Tuzli.Dzenaza klanjana na mezarju Boric u Tuzli.

U munjevito izvedenoj akciji na brdo Vis,iznenadili smo cetnike i zauzeli ga.Drzali smo to brdo tri dana i noci,bez hrane.Treci dan su nas napale jake cetnicke snage.Isli su kao ludi,vjerovatno su bili drogirani.Na sebi su imali pancire,mi bi ih pogadjali a oni bi padali i ponovo ustajali.Nismo imali dovoljno municije.Poceli smo se povlaciti prema Kalesiji. U povlacenju je pogodjen Mutapcic Senad.Ni sami ne znamo,sta ga je pogodilo u nogu(zolja,rb),otkinulo mu je nogu,noga je pala u rijeku,nas Senad je tada povikao"Majko moja,odnese mi voda nogu".Tako ranjen govorio je kako da ga previju.Prebacen je u Tuzlu gdje je i preselo na Ahiret.Dzenaza je klanjana na mezarju Boric u Tuzli.Jako dobro je poznavao oruzje.Mine je skidao kao kruske.

Na Breziku je preselo i Nedjad Salaharevic.Mnogo gubitaka je naneseno cetnicima.Kad nisu vise znali kako da se odbrane zapalili su sumu. Kada je Nedjad zajedno sa Enesom Kurjakom upao u cetnicki rov,nasao je romane.Volio je citati romane.One koje je vec bio procitao, bacao je Enesu.Ta ne paznja kostala ga je zivota.Ranjeni cetnicki oficir ga je pogodio iza vatrene zavjese.Enes ga je osvetio,ubio je tog oficira.
Tu smo izgleda imali sukob sa nasim komsijama iz Vlasenice.Zaplijenjena je oficirska torba,u kojoj je nadjen spisak vojnika.Na njemu je pisalo "cetnici na odbrani linije Bregovi.Komandir Petrovic Paisija".
Pristajala je OSA nasem Nedzadu,kao da se rodio sa njom.
Iza sebe je ostavo trudnu suprugu i nerodjeno dijete.Danas mu kcerka ima 15 godina.

Iz dana u dan povecavao se broj poginulih Vlasenicana.Poginuo je i Music Adis ,zatim Emin Selimovic.Na fazaneriji u Brckom,Emin je stitio odstupnicu,svojim saborcima.Jedinica se izvukla,ali je Emin ostao tu,pucao je i nanosio cetnicima gubitke dok ga nisu pogodili.

Voljeli su Vlasenicani i fudbal.U Bosni,zima,mnogo snijega,razbacili borci na dva,na igralistu u Staricu.Kao da su ih cetnici vidjeli.Pala je granata i izmasakrirala nase Vlasenicane:Arnaut Sulejman-medo,Kurjak Enes, Mujanovic Bernes i maloljetni Mirza Jasarevic.Bili su to neustrasivi borci, u svakoj akciji su davali sve od sebe,bili su to borci sa m....a.
Moram ovdje spomenuti i Gruhonjic Bernesa,nerazdvojni tandem sa Mirzom.Njih dvojica su bili maloljetni.Tjerao sam ih prosto iz jedinice. Govorio sam im da idu u skolu.Nisu se dali dobrovoljci od prvog dana. Htjeli su da se bore,htjeli su da vrate cetnicima,svo naneseno zlo,htjeli su da osvete svoje najmilije.Bernes je kasnije ranjen na Teocaku.Danas je negdje u Americi.

Molim nekog da napise kako je poginuo Zimic Mujo.

Dok sam ovo pisao,mnogo puta su mi krenule suze na oci,mnogo slika je pred mojim ocima.Nadam se, da su i vama oci zasuzile.Ako nista,molim vas makar im Fatihu proucite. El Fatiha!

Allahu!Jedini Gospodaru svih svjetova!Molim ti se,smiluj se svim pobijenim Muslimanima,oprosti im grijehe,sacuvaj ih kaburske patnje i dzehenemske vatre,ucini im kaburove svijetlim i prostranim,nagradi ih dzenetom.Amin!
Molim ti se Boze kazni zlocince i na ovom i na onom svijetu,kaznom kojom Ti hoces.Amin!


Ažurirano Nedjelja, 11 Ožujak 2007 07:26