A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Djeca Chicaga za Djecu Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Bernes Alikadic   
Petak, 02 Svibanj 2008 09:00

Bosnjacko Kulturno Vjersko Vece u Chicagu

 Eselamu-alejkum postovani moji Vlasencani.
Prema nezvanicnim podatcima na sijelu za djecu Vlasenice je skupljeno oko $6942,00 dolara.

Za one koji su u Americi i Kanadi imaju sansu da na TVBostel satelitskom programu mogu vec sutra da gledaju predivnu noc za djecu Vlasenice. Mnogo mi je zao sto nije bilo Vlasencana na tom prelijepom sijelu.

Sve ukupno donacija $6942.00 dolara bice ovih dana uruceni povjereniku za djecu Vlasenice koji ce djeci distribuirati potrebne stvari.

Zelim ovom prilikom da se zahvalim svima koji su pomogli da se organizuje ova zabava humanitarnog karaktera a najvise suorganizatoru i medijskom pokrovitelju ove manifestacije RTV Bostel i direktoru televizije Nihadu Mehanovicu, direktorici TVBostel Aziri Mehanovic koja je nesebicno pomogla ovu akciju.

Postovani obavjestavamo vas da mozete pogledati video snimak Humanitarnog sijela za djecu Vlasenice.
http://www.rtvbostel.com/~video_reportaze/za_djecu_vlasenice.html


Zelim da se zahvalim radiju Nasa Rijec koji su besplatno na svom radiju obavjestavali o nasem sijelu. Isto tako bih se zahvalio i radiju Dzamijskom koji se emituje u Chicagu a inace se emituje iz Northbrooka koji je besplatno objavljivao za donatorsko sijelo Vlasencana.

Uredniku casopisa Ujedinjena Bosna Mujki Erovicu koji se potrudio da se ovo sijelo najavi i u novinama koje se puno citaju u Chicagu a sve besplatno.
Dr. Senadu ef. Agicu specijalnom gostu na nasem sijelu koji je glavni imamam za Ameriku i koji ni jedno humanitarno sijelo nije propustio i koji svojim licnim zalaganjem svaki puta doprinese da se prikupi sto vise donacija. Isto tako ef. Agic je zahvalan sto se toliki novac prikupio u Americi za izgradnju nase Hajrija dzamije a ja mislim da iznos od $75,000 nije ni malo.

Ef. Kemal Karic koji sa dzematskim odborom sa Westwrn avenije pomogao ovo nase sijelo i koji je licno ucesvovao u programu.

Da su djeca nasa vojska najaca, da narod koji ima ovakvu djecu ne treba da brine za svoju buducnost, pokazuje nam rado vidzen hor djece iz ICC, koji isto zbog svoje djecije razdraganosti uvijek izazove radost publike ma gdje da se pojavi. Oni su svojim vrsnjacima iz Vlasenice podarili tri ilahije sa svojom uciteljicom Sabinom Salcinovic cija ljubav prema djeci je nemjerljiva.

Velika zahvala za ucesce u programu ima i Mensur Basic koji je ucenjem Kurana i ilahija uvelicao ovu nasu noc. Nedavno u Northbrooku ucestvovao i hor Hazreti Hamza i njihov frontmen Kenan Hadzifejzovic iz Sarajeva prvo grlo u ilahijama i kasidama, ciji djeciji san je bio da sa njim nastupa na sceni Mensud Basic. Mensude hvala i da ti Alah dz.s. ukabuli sto si nam pomogao da ova noc bude nezaboravna.

Ovu noc je uljepsala i djevojcica Hana Sulejman koja je svojim vrsnjacima u Vlasenici specijalno za ovu noc napisala stihove jedne pjesme i puno joj hvala u ime organizatora.

Tu noc nase je sijelo ukrasio i mektebski folklor iz Northbrooka.Djeca su nasa sadasnjost i nasa buducnost.Djeca su nasi cuvari od zaborava.A da ne zaborave svoje porijeklo i svoju tradiciju,potrudio je se njihov koreografa Sanela Hatibovic , koja i pored svih svojih obaveza, svoje slobodno vrijeme poklanja nasoj buducnosti i za to joj veliko fala.

Za recital je se potrudila Munira Fazlic koja je sa djecom iz mektefa BICC sa Western av.uradila jedan recital a ujedno je Munira uciteljica u dzamiji na Western av. Bosanskog jezika i koja se bori zajedno sa Azrom Heljo da nasa djeca ne zaborave nas maternji jezik i koji se bore da otrgnu djecu sa ulice , kafane i svih tih drugih mjesta koja nasu djecu privlace.

Djeca iz BICC koji su mjesec dana pripremali se za ovu noc pomoci djeci Vlasenice.
Da sve ovo nemoze da se organizuje bez KUD Bosna dokazao je ponovo Mirzet Dzubur koreogaraf ovog KUDa koji svojom nesebicnom ljubavi prema folkloru i prema ovoj zajednici je se odazvao i uvelicao ovu predivnu Vlasenicku noc .Zelim ovom prilikom da kazem da su ta djeca sa svojim koreografom Dzuburom ucestvovali i na nasem sijelu za dzamiju nam Hajriju i koji sva ostala sijela u ovom gradu nesebicno pomazu i koji nijednoga dolara od nas nisu zatrazili za svoje ucesce na sijelu nego su sta vise i novcano donirali za Vlasencane i veliko im fala u ime moje a i u ime udruzenja Vlasencana u Chicagu.

Zahvaljujem se posebno Mirzetu Dzuburu za ovu predivnu noc. Zahvala stize i za jedinog Sazliju u Americi Mirsadu Zulicu koji je se odazvao na poziv Vlasencana da ucestvuje na ovom nasem sijelu i koji je pokazao svojim ucescem da je sa sazom neprikosnoven a ujedno mu fala sto nasu Bosansku tradiciju neda zaboravu.

Sevdahom je osvjezio nasa srca i Sutko Zvizdic koji je se odazvao na sijelo i svojim izvodzenjem sevdalinki odusevio mnogobrojne goste ove veceri.Sutko fala ti mnogo u moje ime i ime Udruzenja Vlasencana u Chicagu.
Da sve ovo prodze ozvuceno i sa muzickom pratnjom zasluzan je Esad Mehanovic covjek koji je se na sva nasa sijela odazvao i koji je sa nama cak bio i u Luisvilu drzava Kentacky.

Da se sve servira i da sve bude bez prekorno sto se tice serviranja hrane i prelijepe dekoracije nije mogla ponovo bez Kambera Hadzica koji je sva nasa sijela propratio besplatno dajuci od sebe sve za hranu i dekoraciju .Neizmjerna hvala Kamberu za prelijepu noc.

Veliko hvala za vodzenje ovoga programa ide za Azru Heljo koja je sve ovo odradila bezprekorno i za drugoga vodica programa Damira Delica.

Elviri Ferhatovic specijalno hvala za njen trud oko organizacije sijela i samoga vodzenja programa izvodzenja ilahija djece iz dzamije sa Western av. a ujedno Elvira je prodala i 40 karti za sijelo i jena je pomoc nemjeriva.Elvira hvala jos jednom.

Za sve ovo sto je se odrzalo tu noc zahvala ide Enesu Alikadicu, Mehmedu Smajlovicu, Mustafi Smajlovicu, Zijadu Kukolju, Ibrahimu Kukolju, Erminu Smajlovicu, Azri Heljo, Samiri Beslija na dekoraciji stolova, Saneli Smajlovic na donacijama kolaca i pita, Azri Alikadic koja je pripremila oko tri stotne kolaca , nekoliko stotina bureka i drugih pita i salata.Bahri Kicic na donacijama kolaca i pita, Didi Kukolj za pite,Emini Smajlovic za pecenje pilece , Senadi Dautovic za dekoraciju Bosanske sobe. Aziri Mehanovic za uradzene ulaznice , plakate postere i samu pripremu sijela njena je pomoc bila divovska.zlati Kalic na svesrdnoj pomoci i na prodaji karata.Sedini Hajro presednici zenske grupe NUR.Rasemi Dedic presednici zenske grupe Baca.Efendinici Nadiri na svesrdnoj pomoci oko organizacije sijela.Udruzenju Kozarcana i njihovom predsedniku Muhamedu Kulasicu Hvala jer su nam pomogli oko organizaciji i jos jedno hvala sto nisu htjeli da odrze taj dan godisnju skupstinu udruzenja nego su to odgodili da bih nama pomogli za sijelo.Zigiju Zijadu Kuduzovicu koji je predsednik udruzenja Predorcana na velikoj pomoci.Hvala ide isto i mojim zemljacima Srebrencanima koji su se potrudili da ovo sijelo prodze sa boljom zaradom.Muhamedu Alikadicu na kupovini dva jagnjeta. Evelini i Edinu Alikadicu na pomoci oko prikazivanja spota o Vlasenici.Mnogim drugim zenama koje su donirale pite i kolace i neka se niko ne ljuti ako sam koga preskocio sa bilo cim nije namjerno.

Lista donatora na sijelu Vlasenickom Djeca Chicaga za djecu Vlasenice

Dr. Senad ef Agic $100, Senada i Ilijas Dautovic $100, Ferida Berbic $20, Selvija Musanovic $10, ef Kemal Karic $100, Finan.Ameri.Mort. Co $300, Enisa i Fadil Besic $50, Memic $40, Bahra Kicic $50, Ibrahim Subasic $100, Vedad Imamovic $80, Omer Sulejman $40, Edin i Evelina Alikadic $100, Medina Spiotic $20, Besim Jakupovic $100, Gold Star Realty $100, Azra i Bernes Alikadic $200, Draguna Huskic $10, Suljo Alic $20, Ahmo Susterac $100, Harun Alikadic $100, Amina Cimic $100, Fikret Dzubur $100, Naida Hasanovic $100, Muhamed Alikadic $100, Sada Jakupovic $20, Izet Causevic $50, OSMAN Smajlovic $100, Smail Hadzalic $50, Dzemka Kapetanovic $20, Admir Duratovic $100, Nasiha Sosic $50, Mevludin Torlakovic $50, Maid Kalic $50, Emina Smajlovic $20, Udruzenje Srebrencana $400, Izeta Zvizdic $40, Amina Smailovic $5, Muhamed Hamzagic $50, Fadil Latic $20, Ramo Dzedovic $50, Safet Ramic $60, Nesima Kulasic $20, Faruk Menkovic $50, Muharema Menkovic $20, Mejra i Mujo Dervisevic $50, Emina i Samir Hadzic $55, Ismeta Kuduzovic $50, Fatima Karman $20, Kada Dervisevic $70, Jasminka Kejtezovic $100, Begzudin Zahirovic $80, Erina Hodzic $100, Zijad i Behrija Kuduzovic $100, Munira Krvavac $50, Alen Arapovic $60, Amira i Jusuf Krvavac $200, Jasminka Zisko $40, Ismeta Velic $50, Razija Duratovic $10, Djeca Mektefa Dzamije Nortbruck $100, Azra i Esef Nezirovic $100, Safija Fako $40, Umija Suko $20, Zenska Grupa BACA $200, Suada Imamovic $100, Seid Ozegovic $100, Asiba Suljic $50, Atic Piric $50, Sadika Fejzic $50, Izet Mehmedovic (Plav) $100, Rasema Dedic $50, Emina Malic $20, Samir Hadzalic $60, Nail Memic $100, Mujo Suljic $20, Mirza Cirkic $5, Senada Zinkic $50, Ismeta Karabegovic $20, Fatima Mesinovic $20, Dervisa Poturkovic $50, Besima Hodzic $12, Edina Karic $60, Sabira Sadikovic $20, Tidza i Emir Causevic $40, Udruzenje Kozarcana $200, Emina Amina Nermin i Hajro $100, Hasim Cosovic $50, Nasiha Softic $20, Mirzet Zenkovic $40, Dzemila Suljic $25, Munevera Adzenovic $20, Sutko Zvizdic $100, Zenka Tihic $20, Ibrahim Kukolj $100, Dzemal Delic $20, Adnan i Haris Dzubur $50, Adis Suljic $40, Emir Masic $40, Semir Smajlovic $20, Samir i Elvira Ferhatovic $200, Samir i Emir Prijic $40.

Selam za sve moje Vlasencane ma gdje bili.

UDRUZENJE GRADZANA OPSTINE VLASENICA U CHICAGU, USA

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Svibanj 2008 08:17